Вечните уроци за любовта, щастието, живота и смисъла на колумбийския писател и журналист Габриел Гарсия Маркес

gabriel markes

Вечните уроци за Любовта, Щастието, Живота и Смисъла на колумбийския писател и журналист Габриел  Гарсия Маркес. Да си припомним някои от тях:

За щастието – Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон.

За мъдростта – Мъдростта идва при нас, когато от нея вече няма полза.

За доверието – Винаги ще има хора, които ще те нараняват, но за всеки случай трябва да продължиш да вярваш в хората.

За думите – Хората могат да кажат това, което мислят, но могат и да не го направят. Те обаче винаги казват това, което ще им помогне да постигнат желаното.

За децата – На малкото дете бих подарил крила, но бих го оставил само да се научи да лети.

За самотата – Сам и самотен са две съвсем различни неща.

За края – Не плачи, защото е свършило. Усмихни се, защото е станало.

За сълзите – Никой не заслужава сълзите ти. А този, който ги заслужава, няма да те разплаче.

За споделеното време – Не си губи времето с човек, който не цени времето, прекарано с теб.

За липсата – Най-лошият начин да ти липсва някой е да бъдеш с него и да знаеш, че никога няма да е твой.

За борбата – Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано.

За твоето Аз – Стани по-добър и направи така, че да си сигурен кой си, преди да срещнеш някого и да се надяваш, че той ще знае кой си.

За усмивката – Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

За очакването – Може би Бог иска да срещнеш много неподходящи хора, преди да срещнеш подходящия, затова, когато това се случи, бъди благодарен.

За любовта – Аз те обичам не заради това, което си ти, а заради това, което съм аз, когато съм с теб. В този свят може да си само един човек, но за някого ти си целият свят.

За любимите – Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш „извинявай“, „прости ми“, „моля те“, „благодаря“ и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.

Боже, ако имах едно късче живот… Нямаше да оставя да премине дори един ден, без да кажа на хората, които обичам, че ги обичам.

За мечтите – Не е вярно, че хората спират да преследват мечтите си, защото остаряват. Хората остаряват, защото спират да преследват мечтите си.

В началото на август 1929 година, младият Салвадор Дали се запознава с бъдещата си жена и муза Гала. Съюзът им става залог за невероятния успех на художника, оказал влияние върху цялото му последващо творчество, включващо и една от най-известните му картини „Постоянството на паметта”. Прочутият испански художник тълкува тази своя творба като „нарисувана фотография на съня”. В нея обичайни елементи от пейзажа – планината, дървото, морето са съчетани със сюрреалистични изображения. Комбинацията е пълна със символика, към която водят 10 тайни ключа:


1). Меките, огънати часовници – символ на нелинейното, субективно време, произволно протичащо и неравномерно запълващо пространството. Трите часовника на картината са израз на миналото, настоящето и бъдещето.
2). Замъгленият обект с мигли. Това е автопортрет на спящия Дали. Светът, изобразен на картината е неговият сън, смърт на обективния свят и тържество на бесъзнанието.
3). Твърдият часовник е символ на обективното време.
4). Мравките – символ на гниенето и разложението, на тленността. Те са разположени върху единствения, съхранил формата си часовник в строга, циклична структура, напомняща циферблат, за да внушат, че линейното време се самоунищожава.
5). Мухата. Дали е наричал мухите „Феите на Средиземноморието. В „Дневника на един гений” той пише: „Те са носели вдъхновение на гръцките философили, които са прекарвали живота си под слънцето, накацани от мухи.“
6). Маслиновото дръвче. За художника то е символ на античната мъдрост, която за съжаление е залязла. Затова и дървото е изобразено изсъхнало.
7). Каменният нос – намира се на каталунското крайбрежие на Средиземно море, близо до гр. Фигерас, където се е родил Дали. Художникът често го изобразява в своите творби.
8). Морето за Дали символизира безсмъртие и вечност
9). Яйцето – символизира живота
10). Огледалото – символ на променливостта и непостоянството, послушно отразяващо както субективния, така и обективния свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest